Eskişehir’de Serebral Palsi
Serebral palsi tedavisi nedir? Ya da Serebral palsi önlenebilir mi? Sıklıkla sorulan sorular arasında. Bu yazımızda bu iki konuya değinerek Eskişehir’de Serebral Palsi eğitimi konusundaki soru işaretlerine, açıklık getirmek istiyoruz.
Serebral Palsi: erken dönem beyin hasarıdır. Yani bebeklerde erken dönemde, oksijensiz kalma durumlarından yaşanan beyin hasarıdır.
Bu oksijensiz kalma durumu bireye, koşullara göre değişmektedir. Bundan dolayı serebral palsi tedavisi açıklamalarında; doğum öncesi, esnası ve sonrasında oluşan durumlar ifadesini görürüz.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, serebral palsi farklı değişkenlere ve ortam koşullarına bağlı olarak yaşanan oksijensizlik durumu ve bunun yarattığı hasardır. Bu hasar bebeğin bir döneminde gerçekleştiği için hastalığın kendisi tedavi edilemez. Var olan hasar geri döndürülemez. Fakat hastalığın derecesi ve çocuğun durumuna göre var olan semptomlar tedavi edilebilir.
Serebral Palsi tedavisi cerrahi ve cerrahi olmayan tedaviler olarak 2’ye ayrılır.
CERRAHİ – CERRAHİ OLMAYAN TEDAVİLER
Destekleyici fiziksel tedaviler,
Breys ve ortez kullanımı,
Spastisite için uygulanmakta olan medikal tedaviler.
Cerrahi Tedaviler içinse, 4-5 yaşlara kadar beklenmesi gerekiyor. Gerekli tedaviler bu yaşlardan sonra yapılmaya başlıyor.
Eklemde yaşanan problemleri azaltma amacıyla ekleme botoks enjeksiyonu ve baklofen uygulamaları yapılıyor.
Kaslarda yaşanan güçlü sertleşme ya da aşırı gevşemeleri tendon uzatma ve transfer yöntemi ile tedavi ediliyor. Kemiklerde yaşanan deformasyonları düzeltici ameliyatlar giderebiliyor.
Ahenk rehabilitasyon merkezi olarak, Eskişehir’de Serebral Palsi için cerrahi olmayan tedavileri uygulamaktayız. Cerrahi müdahale gerektiren hastaların iletişim süreci doktor ve terapistlerimiz arasında sağlanmakta.
Serebral Palsi Belirtileri Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Tanının zamanı hastalığın seviyesine bağlı. Ağır vakaların teşhisi, doğum sonrasında mümkün olabiliyorken, saha hafif seyreden vakalarda bu süre 2-3 yıla kadar uzayabilir. Serebral Palsi içerisinde tipleri olan bir süreçtir. Spastik Diplejik tipteki Serebral Palsi, 16-18 ay ortalamada tanı konabiliyor.
İlk tanı aslında ailelerde başlar. Aile çocuğun yaşıtlarına göre gelişimini gözlemler ve bir uyumun olmadığını fark ettiğinde doktora başvurur. Sonrasında, gerekli fizyolojik gözlemler ve araştırmalar yapılır. Bundan dolayı ailenin gözlemleri bu konuda çok önemlidir. Serebral Palsi tedavisi, erken süreçte etkilerin azaltılması konusunda işe yaramaktadır. Ailelerin erken farkındalığı ve rehabilitasyon merkezleri ile iletişime geçmeleri, semptomların azaltılması açısından kritik bir öneme sahip.
SEREBRAL PALSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Gelişim sürecinde çocuğunuzu kontrol ettiğinizde normal gelişim evresinde gecikme ya da sapma varsa ya da üstteki fotoğrafta gösterildiği gibi sapmalar varsa mutlaka doktora danışın.
Başlıca Serebral Palsi Belirtileri Şu Şekildedir:
- Kas koordinasyonu eksikliği,
- Titreme veya istemsiz hareketler,
- Yazma hareketleri ve motor becerilerde yavaşlama,
- Günlük hayatta vücudun sadece bir kısmını tercih etme,
- Özellikle bebeklerde emme ve yutkunma- yeme sorunu,
- Bebeklerde adalelerde anormal kasılmalar,
- Detay gerektiren el becerilerinde zorlanma yaşanır.
- Yemeği ağzına götürememe, ismi ile çağrıldığında yanıt vermeme, ağızdan salya akma da genellikle bebeklerde rastlanan başlıca belirtilerdir.
SEREBRAL PALSİ TANISI NASIL KONULUR?
Öncelikle tanı fiziki muayene sonrasında doktorun ‘’bebeğin doğum öncesi, sırası ve sonrasındaki’’ hikayesini dinlemesi ile konulur. Motor becerileri gelişmekte olan çocuklara yani 6-12 aylığa gelene kadar tanı konmaz. Motor becerisi gelişen çocuk sadece gözlemlenebilir.
- Fiziksel kontrol ile birlikte yürüyüş incelemeleri yapılır.
- Nörolojik muayeneden sonra röntgenler değerlendirilir.
- EEG, MRG ve bilgisayarlı tomografi taraması yapılır.
- Bunların peşinden metabolik ve genetik testler yapılır.
Eskişehir Ahenk Rehabilitasyon’da Serebral Palsi
Serebral palsi tedavisi, oluşmuş hasarı tedavi etmeyi başaramasa da belirti, sorunlar ve bulguları azaltmaya yönelik tedaviler geliştirmiştir.
Çocuğun yaşamını kendi bağımsız bir şekilde yaşaması tedavinin en üst aşamasıdır. En nihai hedef budur. Zihinsel bulguların yanında fiziksel sorunlar devam eder. Kasların zayıflığı, aşırı kas gerginliği gibi.
Hastalığın tamamen tedavisi mümkün olmasa da genel bulguları ve rahatsızlıkları gidererek çocuğun aileye bağımlılığını en aza indirmeyi amaçlıyoruz.