Korona virüs döneminde özel gereksinimi olan çocuklara, kronik durumlara karşı nasıl davranılması gerektiği konusunda, biraz daha eğitimli olmak hem ebeveyni hem de çocuğu rahatlatacaktır.
Özel ihtiyacı ve kronik tıbbi koşulları uygun olmayan birçok aile covid 19 pandemi döneminde, çocuklarıyla nasıl ilgileneceğini ya da çocuklarının ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı konusunda merak içinde olmaktadır.
Korona Günlerinde Nasıl Önlemler Alınmalıdır?
Korona virüs günlerinde alınması gereken basit önlemler bulunmaktadır.
- Sosyal mesafenin korunması: Korunacak sosyal mesafe sayesinde, çocuğunuz ve aileniz, covid-19’a maruz kalmaz. Kamusal alanlardan uzaklaşmak ve olabildiğince evde önlemler alarak korunmak önemlidir.
- Maske takılması: Kamusal alanlardan kaçınılamıyorsa, maske takılmalıdır. Boğulma riski nedeniyle 2 yaş altı bebeklere ve çocuklara maske takılmamalıdır.
- Ellerin yıkanması: Sabunla en az 20 saniye ellerin yıkanması, virüslerin elden uzaklaştırılması için önemli bir önlemdir. Çocuğun yüzüne dokunmaması ve diğer insanlarla temasa geçmemesi gerekir. En az %60 alkol içeren dezenfektanlar kullanılmalıdır.
Tüm bu önlemler sadece özel ihtiyaçları olan çocuklar için değil, normal insanlar için de geçerlidir. Down ya da otizmli çocuklar, korona virüs döneminde, diğer insanlara göre daha farklı etkilenirler. Bu yüzden özel ihtiyaçları olan çocuklarla zaman geçirirken, bazı noktalara dikkat edilmelidir.
Otizmli Çocuklara Korona Virüs Dönemi Nasıl Anlatılmalıdır?
Korona virüs, birçok çocuğun günlük rutinini bozduğu gibi, özellikle otistik çocuklar için güne başlamak, çoğu zaman stresli hale gelebilmektedir. Otistik çocukların covid-19 salgınıyla başa çıkabilmesi ve ebeveynlerinin bu süreçte çocuklarına daha toleranslı davranabilmesi için, bazı kriterleri baz alması gereklidir.
Otizmli çocuklar, bu pandemi dönemi sürecinde, neler olup bittiğini anlamayabilir. Korkularını ve hayal kırıklıklarını da ifade edemeyebilirler. Çocuğunuzun konuyu daha iyi anlayabilmesi için, onunla konuşmak en önemli yöntemdir. Bu konuda dürüst olmak ve çocuğa gerçekleri anlatmak gerekir.
- Korona virüsün bir mikrop olduğu ve insanları hasta edeceği söylenebilir. Bu yüzden uzak durulması gerektiği anlatılabilir.
- Okuldan eve gelinip belli bir süre evde kalınacağı, derslerin evde yapılacağı, aile gezilerinin ve herhangi bir etkinliğin bir süre yapılamayacağı anlatılmalıdır.
- Önemli kurallar içinde olan, ellerin en az 20 saniye ve sık sık yıkanacağı söylenmeli ve bu anlatılırken, çocuğun elleri yıkanmalıdır.
- Burun, ağız ve göz çevresine dokunulmamalıdır.
Otizm ve Down Sendromlu Çocuklara Korona Virüsün Anlaşılması için Neler Yapılabilir?
Otizmli ve down sendromlu çocuklar, etraflarında olup bitenler hakkında ne olduğunu anlamak için, ekstra desteğe ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuza, korona virüs dönemini anlatmak için bazı yollar deneyebilirsiniz.
Özellikle kaygı ve stres yönetimini iyi yapamayan, özel ihtiyacı olan çocuklara daha yakından ilgi göstermek ve onları anlamak için, ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak önem kazanmaktadır.
Özel İhtiyacı Olan Çocuklara Korona Virüs Nasıl Anlatılmalıdır?
Özel ihtiyacı olan otizmli ya da down sendromlu çocuklar, çevrelerindeki olaylardan kolaylıkla etkilenebilirler. Olayları anlayabilmeleri için fazla çaba sarf etmek ve olayları anlayabilecekleri şekilde açıklamak gerekir.
Olayları sosyal öyküler çerçevesinde nasıl geliştiğini açıklamak önemlidir. Bu sosyal hikayeler, çocuklara bu durumlarda nasıl davranması gerektiğini açıklar. Bu sosyal öykülerde kullanılacak resimler, çocuğunuzun olayı daha iyi kavramasına fırsat tanıyacaktır.
Anlatılacak hikayelerde;
- Elleri yıkamanın önemi ve nasıl yapıldığı
- Sosyal mesafe kurmanın önemini
- Uzaktan eğitimin nasıl yapılacağı
- Evde beraber oyunlarla nasıl vakit geçirileceği konuları olmalıdır.
Çocuğunuza korona virüsü anlatacağınız sosyal hikayeler sayesinde daha net anlatarak, olayı daha iyi kavramasını sağlayabilirsiniz.
Korona Günlerinde Nasıl Sakin Kalınır?
Özel ihtiyacı olan çocukların korona günlerinde sakin kalması önemlidir. Sinirlenen, endişelenen ya da korkan otizmli çocuklarda, tekrarlayan el çırpma ve sallanma hareketleri daha çok artmaya başlar.
Öfke nöbetleri geçirebilir ya da daha zorlu hareketler yapabilir. Çocuğunuzun duygularını ifade etme yollarını keşfetmelisiniz. Bunun için çocuklarınıza duygusal anlamda yardımcı olmanız için bazı hareketler yapılmalıdır.
- Birlikte konuşmayı deneyin
- Beraberce el sanatları yapın
- Yazı yazmayı deneyin
Derin nefes alma egzersizleri yapabilir, gün boyunca müzik dinleyebilir ya da sakinleştirici aktiviteler yapabilirsiniz. Uygulanacak egzersizler, çocuğunuzun endişeli duygularını hafifletmek için size destek sağlayacaktır.
Korona Virüs Günlerinde Özel Çocuklar Nasıl Uyum Sağlar?
Korona virüs günleri, sadece özel çocukları değil, tüm insanları etkileyen önemli bir pandemi sürecidir. Ancak bu korona virüs günlerinde, en çok etkilenen otizmli ya da down sendromlu çocuklar, sürece ayak uydurmakta diğer çocuk ve yetişkinlere göre biraz daha zorlanabilmektedir.
Böyle bir durumda bu özel çocuklara uygulanabilecek, uyum sağlamaları için evde zaman geçirme yöntemleri içinde bazı uygulamalar yapılmalıdır. Rutin bir hayat, otizmli çocukları rahatlatan bir süreçtir. Bu süreçte çocuğun tüm rutinleri, eski gibi devam ettirilmelidir.
- Uyuma ve uyanma süreçleri
- Yemek yeme ve atıştırma süreçleri
- Televizyon seyretme rutinleri
- Ev işlerinde ve mutfak işlerinde yaptıkları rutinler devam ettirilmelidir.
Okul çalışmaları, mola saatleri, egzersizler için, yeni rutinlerin oluşturulması gerekir. Bazı durumlarda çocuk ön plana çıkarılmalı, kontrolün kendisinde olduğunu hissettirilmelidir.
Bir yemek seçimini kendisine bırakabilir, okul ödevleri için çalışma yaparken, çocuğun ne istediği ne yapmak istediği sorulabilir. Diğer yandan yapılacaklar listesini beraberce oluşturabilir, belirli rutinler arasında, çocuğun beklentileri karşılanarak, içinde oluşturduğu kaygıyı azaltmasına yardımcı olabilirsiniz.